«نقدی پرداخت کنید، کارت خوان خراب است.» این جمله را این روزها بیشتر از همیشه میشنوید؛ در مطب پزشکان، در رستورانهای بزرگ، آرایشگاههای زنانه و مردانه، سوپرمارکت و هرجایی که فکرش را بکنید. خیلیها هم کارت خوان دارند، اما با شگرد جدیدتری اعلام میکنند که به شبکه متصل نیست یا خراب است! کارت خوانها یا همان دستگاههای پوز این روزها در بسیاری از مطب پزشکان غیب شده اند و این اتفاق همان بازار داغ کم اظهاری مؤدیان مالیاتی است؛ مؤدیانی که برای پرداخت مالیات کمتر، دست به هر کاری میزنند.
دو روز پیش یکی از شهروندان با ارسال پیامکی به ستون حرف مردم، برایمان نوشت: «چرا نظارتی بر مطب پزشکان نیست؟ به یک پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کردم، منشی برای اینکه از پرداخت مالیات پزشک متبوعش شانه خالی کند، هزینه ویزیت را از کارت خوان نکشید و مصرانه گفت یا پول نقد بدهید یا مبلغ را کارت به کارت کنید. آیا این مصداق بارز فرار مالیاتی نیست؟»
شهروند دیگری نوشت: «به طلافروشی واقع در بولوار سرافرازان مراجعه کردم، فروشنده برای دریافت مبلغ طلا با این توجیه که چک دارم و باید پول مستقیم به حسابم واریز شود، درخواست کرد که مبلغ کارت به کارت شود. این چه ترفندی است که اصناف یاد گرفته اند؟ درحالی که من کارمند ماه به ماه مالیات حقوقم را از حسابم کم میکنند. چرا برخی اقشار که جزو طبقه مرفه جامعه هم هستند، از پرداخت مالیات فرار میکنند؟»
شهروند دیگری نوشت: «به یکی از فروشگاههای معروف مواد غذایی در بولوار پیروزی مراجعه کردم. زمان تسویه حساب، فروشنده گفت، چون اینترنت فروشگاه اختلال دارد و قطع شده است، این مبلغ را با اپلیکیشنهای بانکی کارت به کارت کنید. چرا باید من فرهنگی بازنشسته تابع قانون مالیات باشم، اما خیلیها به این روش بی قانونی کنند؟»
این شهروند در ادامه طرح گلایه اش بیان کرد: «فروشندگان با ترفندها و توجیههای گوناگون، مشتری را به استفاده از اپلیکیشنهای بانکی مجبور میکنند.»
این جملات فقط بخشی از پیامکهای دریافتی از شهروندانی است که برای خریدهای روزمره به اصناف مختلف در مشهد مراجعه میکنند، اما فروشندگان از دستگاه کارت خوان استفاده نمیکنند و مشتری را به استفاده از اپلیکیشنهای بانکی یا همان کارت به کارت مجبور میکنند.
برای پیگیری این موضوع، به سراغ مدیرکل امور مالیاتی خراسان رضوی میرویم. احمدرضا مدبرنیا درباره پزشکانی که از دستگاه کارت خوان استفاده نمیکنند، توضیح میدهد: «پس از اطلاع از موضوع، در گام اول برای صنف متخلف پیامک هشدار و نامه اخطاریه صادر میشود که در صورت تکرار تخلف در اجرای ماده ۲۷۴ قانون مالیاتهای مستقیم، برخورد خواهد شد. همچنین دریافت تراکنشهای بانکی این قبیل اصناف از بانک مرکزی در دستورکار است تا حقوق مردم به درستی گرفته شود و در رسیدگی به پرونده مالیاتی کسانی که فرار مالیاتی داشته اند، سخت گیری شود.»
مدبرنیا با بیان اینکه برای مشاغل پردرآمد از بازرسی ماده۱۸۱ قانون مالیاتهای مستقیم استفاده میشود، میافزاید: «در صورت استفاده از حساب دیگران، در مرجع قضایی طرح دعوا خواهد شد. همه حسابهای بانکی حسابرسی میشود. با اقدامات سازمان امور مالیاتی، همه حسابهای بانکی به صورت کارت به کارت، نقدی یا همه صورت چکهایی که بین مدعیان یا اشخاص مبادله میشود، در اختیار این سازمان قرار خواهد گرفت.»
وی بیان میکند: «ما تخلفات اشخاص را در کارگروهی با عنوان ماده۲۷۴ بررسی میکنیم و درصورتی که تأیید شد، موضوع به دادگستریها ارسال خواهد شد. دادگستریها نیز رأی لازم را در این زمینه صادر میکنند.»
او در پایان میافزاید: «اصنافی که به هر بهانهای از دستگاههای کارت خوان استفاده نمیکنند، از تسهیلات در زمان تسلیم اظهارنامه محروم خواهند شد. در سال ۱۴۰۱ میزان وصول درآمدهای مالیاتی استان بیش از ۱۴۳ هزار میلیارد ریال بوده که بیش از ۱۰۴ درصد سهمیه تعیین شده استان محقق شده است.»